1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. FieldView Spray Kit - резултат от партньорството между Bayer и НИК

FieldView Spray Kit - резултат от партньорството между Bayer и НИК

Иво Куманов, основател на НИК: С тази нова система мониторингът на растителната защита вече е лесен

Като част от стремежа си за подобряване на глобалния агротехнологичен сектор, НИК и Байер подписаха споразумение за партньорство на 13.11.2023 г. по време на изложението Агритехника в Хановер, Германия. Стимулирайки цифровизацията в стопанствата, двете компании пускат на пазара нов продукт под името SprayKit, който предава събраните данни към софтуерната платформа FieldView. Основната цел е да се премахнат съществуващите технологични бариери в селското стопанство, които стоят пред малките и средни фермери.

Какво представлява SprayKit?
SprayKit FieldView

SprayKit е IoT решение, предназначено за оптимизиране на ефективността, даващо възможност на повече фермери да прилагат устойчиви практики в своите стопанства. FieldView SprayKit ще бъде наличен в десет избрани европейски държави, както и в Южна Африка от началото на 2024 година, с конфигурации, подходящи както за пръскачки за зърнопроизводство, така и за лозя и за плодове и зеленчуци.

SprayKit се състои от дебитомери, интегрирани във всяка секция на пръскачките (конвенционални или вентилаторни). Данните, събрани чрез тези сензори, се визуализират в платформата FieldView, което позволява наблюдение в реално време на прилаганото количество препарат и дава възможност за прецизно калибриране, увеличавайки ефективността и свеждайки до минимум ненужното прилагане на препарати за растителна защита. Така се гарантира, че всяка хидравлична секция прилага желаното количество продукт за растителна защита, което допринася за по-устойчив процес при производството на храни и възможност за земеделските стопани да наблюдават и проверяват разпределението на продуктите за растителна защита по отношение на буферните и други зони, които трябва да останат необработени, като по този начин се улеснява отчитането.

FieldView Spray Kit прави още една крачка напред, позволявайки на земеделските производители без съвместими с ISOBUS пръскачки да събират лесно информация за пръсканията в своите дигитални агротехнически дневници.

Кристин Брюнел-Линьо, директор "Клиентско обслужване и активиране на услуги" за DFS EMEA:

Кристин Брюнел-Линьо

"В Bayer сме ангажирани да подкрепяме фермерите и целия хранително-вкусов сектор в приемането на цифровата трансформация, за да може той да изхранва нарастващото население, като същевременно опазва планетата. Нашата цел е да дадем възможност на земеделските стопани да възприемат регенеративни практики, като същевременно осигуряват продуктивни и печеливши операции, а FieldView SprayKit е отличен пример за това как превръщаме тази визия в реалност"

Иво Куманов, основател на НИК, допълни:

Иво Куманов (НИК) и Йенс Хартман (Bayer)

Иво Куманов (НИК) и Йенс Хартман (Bayer)

"SprayKit FieldView е инструмент, който улеснява дигитализацията за земеделските стопани, инструмент, който позволява на земеделските производители да вземат решения, основани на данни, за да оптимизират ресурсите, които влагат. С тази нова система мониторингът на растителната защита вече е лесен. "

Спазването на изискванията става по-просто, тъй като земеделските стопани могат да проследяват броя на използваните третирания дигитално и да улеснят значително воденето на агротехнически дневници. Освен това, те могат да анализират данните от пръскането и тези от жътвата, търсейки начини за подобряване на агрономическите практики, както и да получат по-добро разбиране за това как да направят инвестициите си и разпределението на ресурсите в стопанството по-устойчиви.

Симоне Галина, Италия, Valdobbiadene Conegliano Prosecco, производител на вино:

"Като земеделски производител се колебаех дали да инвестирам в нова самоходна пръскачка поради високата цена. Тъй като имах предишен опит с Climate FieldView, приех поканата първи да тествам SprayKit и това ми отвори очите. Преди тестовете имах усещането, че калибрирането не е оптимално, но не можех да направя необходимите корекции. Сега, с наличните данни за пръскането, които бързо постъпват в моя акаунт във FieldView, разполагам с инструментите за правилно калибриране на пръскачката и за анализ на ефективността на моите обработки както никога досега. Не става въпрос само за спестяване на разходи; става въпрос за това, че всяко приложение е от значение. Освен това, наличието на агротехнически дневници, с които да кандидатствам за субсидии, е допълнителен бонус. SprayKit наистина промени начина, по който подхождам към пръскането в моето стопанство."

SprayKit FieldView е директен отговор на предизвикателствата, които поставят аналоговите агромашинни паркове, като насърчава цифровата трансформация на всяко стопанство. Системата е съвместима с пръскачки, които не са ISOBUS съвместими, като им позволява да отговарят на изискванията за съответствие на ЕС за Зелената сделка.

IoT решениетоSprayKit FieldView може да бъде закупена чрез специализирания електронен магазин на NIK за хардуер и IoT решение, чрез дилърската им мрежа и като OEM решение.

Какво стои зад FieldView?
FieldView

FieldView е водещият продукт на Bayer, който пряко увеличава възможностите на цифровото земеделие. Първоначално пуснат в Съединените щати, FieldView вече се използва на повече от 89 милиона хектара в световен мащаб, като дава на земеделските стопани по-задълбочено разбиране за техните полета, за да могат те да вземат по-информирани оперативни решения за оптимизиране на добивите, увеличаване на ефективността и намаляване на риска.

Повече за Bayer

Bayer е международна компания с основен фокус в областта на науките за живота - здравеопазване и хранене. Със своите продукти и услуги компанията се стреми да бъде в полза на хората и да опазва околната среда, като помага за решаването на основните предизвикателства, свързани с постоянно нарастващото и застаряващо население на света. Bayer се ангажира да даде значителен принос за устойчивото развитие чрез своята дейност. Марката Bayer е символ на доверие, надеждност и качество в световен мащаб. През фискалната 2022 г. Групата постигна продажби в размер на 50,7 млрд. евро с около 101 000 служители. Разходите за научноизследователска и развойна дейност възлизат на 6,2 млрд. евро.

Допълнителна информация може да бъде намерена в интернет на адрес www.bayer.com/de 

Bayer CropScience Deutschland GmbH, със седалище в Монхайм, е националното представителство за Германия и Австрия на дивизията CropSience. Иновативната продуктова гама на дружеството включва химико-синтетични и биологични продукти за растителна защита, както и продукти за третиране на семена и висококачествени семена от царевица, маслодайна рапица и зеленчуци. Дигиталните решения, които също са част от портфолиото, подпомагат за целенасоченото използване на ресурсите, цялостното управление на културите и мониторинг по време на целия сеитбооборот.





За НИК

НИК е международна група от компании, основана преди повече от 20 години, чиито корени са в България, фокусирана в областта на технологиите за прецизно земеделие и IoT решенията. С цел да направи революция в селското стопанство и извън България и Румъния, НИК възприема подход в две посоки. Компанията се занимава с директни продажби, предлагайки на пазара най-съвременни агротехнологични решения, и едновременно с това стартира изграждането на дилърска мрежа за външните пазари. По този начин НИК цели да повиши качеството и ефективността на селското стопанство, проправяйки път на устойчиви земеделски практики, които да бъдат достъпни за всички земеделски производители.

За повече информация посетете www.nik-agro.com  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.