1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Френски фермери протестират срещу забраната за глифозат

Френски фермери протестират срещу забраната за глифозат

От 1 януари правителството предвижда използването да става само след оценка на всички други достъпни алтернативи

През почивните дни във Франция се очаква нова вълна от протести, в които освен "жълти жилетки", студенти и ученици, ще се включат и фермери. Селските стопани недоволстват срещу предвиденото спиране на употребата на хербициди, съдържащи глифозат.

От 1 януари правителството предвижда използването на глифозат да става само след оценка на всички други достъпни алтернативи. От същата дата в сила влиза и забрана за употребата на веществото от не-професионалисти, т.е. от частни лица в дворове и градини.

Протестите на фермерите бяха обявени още през миналата седмица от Националния земеделски съюз. Освен от забраната за глифозат стопаните са недоволни и от все по-честите нападки срещу съсловието от страна на граждани и екологични организации, които обвиняват селяните в замърсяване на околната среда и нехуманно отношение спрямо животните. Въпреки че ще излязат на улицата по същото време както "жълтите жилетки", фермерите изрично се разграничават от техните искания и от насилието.

В момента във Франция на пазара има 190 препарата, които съдържат глифозат. На 15 декември изтичат лицензите за 132 от тях и няма да бъдат удължени, въпреки че в края на миналата година Европейският съюз даде нов 5-годишен срок за веществото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.