1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Фузариумът си отмъщава на земеделците

Фузариумът си отмъщава на земеделците

С фузариума борбата се води превантивно.

 

Фузариоза е име, което някому звучи зловещо. Особено на зърнопроизводителите тази година. Нападението беше установено по безспорен начин и при посещението на научните работници от Генерал Тошево и Садово в посевите на фирма "Теди" ООД в землището на с. Замфир. Беше обяснено къде се таи тя и защо се появи при нас. Трагедия няма, казват спецовете. Обработвайте зърното с Витавакс преди да влезе в складовете и всичко ще бъде О’кей. Други твърдят, че заразеното зърно става само за фураж на рибите. Вероятно истината е някъде там... Не, не е там някъде, а си е при нас. И агрономите го обясняват с неправилното сеитбообращение - жито, царевица, слънчоглед.

С фузариума борбата се води превантивно. Защо не са взети превантивни мерки обаче? Според научните работници, защото производителите се стискат: Който няма пари да не мъчи земята! В това има логика, но производителите пък контрират, че за получаване на качествено зърно, са нужни големи инвестиции. Но пък при сегашните цени на зърното никой няма да си направи труда да хвърля пари за качествено зърно, което ще бъде изкупено на безценица, или пък ще залежи. Ха, де! Като няма стимул, това е положението.

И защото живеем във времето на очакваното присъединяване към Европейския съюз трябва да кажем, че там такива болести няма, защото не се допускат. Не защото техните фермери са по-грамотни от нашите, а защото има държавна политика по европейски, която защитава производителя. И от тази позиция сегашната ситуация в страната и Северозапада е - погрешна държавна политика./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.