1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Граждански сдружения алармираха за съмнителна сеч в къмпинг "Врана"

Граждански сдружения алармираха за съмнителна сеч в къмпинг "Врана"

 

Граждански сдружения алармираха за сеч на дървета в къмпинг "Врана" край София. След сигнала им кметът на район "Искър" Йордан Томов нареди сечта да бъде спряна, докато не се издадат всички необходими документи. Столичната община не е била уведомена, въпреки че част от терена е на нейна територия, каза Томов.

Имаме всички разрешения от Националното управление по горите, сечта е санитарна, защото тополите вече са опасни и може да пострадат преминаващи хора, заяви адвокат Евгени Чечев, който защитава интересите на фирма "Дон 95", собственик на парцела. Живеещите в кв. "Дружба" се усъмнили, че става въпрос за незаконна сеч, защото рязането на дърветата започнало навръх 24 май. По техни данни са отрязани около 30-35 тополи. Предстои да се изсекат всички дървета на терен от 50 декара, като след това той ще бъде залесен с върби, елши и чинари, казаха от Националното управление по горите. Те издали разрешението за сеч на тополите, защото са над 40-годишни. Всички законови изисквания са спазени, заявиха от подчиненото на министър Нихат Кабил ведомство.

Практиката показва, че подобна сеч се предприема, за да се разчисти терен за строителство, опасяват се живеещите в района. Кметът Томов обаче увери, че това няма как да стане, защото според новия план на София тази територия е предвидена за парк и върху нея не може да се строи. От Столичната община смятат, че е трябвало да бъдат уведомени най-малкото защото част от сечта се извършва на тяхна територия. Според Закона за устройство на територията сечта трябва да бъде съгласувана с дирекция "Зелени системи" в общината, обясни Томов. На това основание той е издал заповедта за спиране./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.