1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Химическият концерн BASF ще се включи в инициативата Европейска нощ на учените

Химическият концерн BASF ще се включи в инициативата Европейска нощ на учените

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света

Химическият концерн BASF ще се включи в инициативата Европейска нощ на учените на 25 септември 2015 г. в гр. София с проекта Chemgeneration Lab.

От 19 до 22 ч. в столичната галерия „Квадрат 500“, студенти от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят забавната страна на химията чрез демонстрации на химични експерименти. Специален акцент в представянето на Chemgeneration Lab ще бъде появата на образи на известни учени, като Менделеев, Айнщайн, както и тематични демонстрации посветени на Годината на светлината.

Европейската нощ на учените е събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Глобално проектът K-TRIO 2 за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска – Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

Chemgeneration Lab е съвместен проект за пътуваща химична лаборатория на BASF България и СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет по химия и фармация. Ръководител на лабораторията е доц. Лъчезар Христов, преподавател в Софийски университет, в чийто екип участват изявени студенти от I до IV курс. „Кървящо сърце“, „Магическа пръчка“, „Химичен светофар“ и „Универсален индикатор от цветно зеле“ са само част от експериментите, в които взеха участие над 600 български ученици от над 30 училища в страната. 

„Радвам се, че тази година BASF България посредством проекта Chemgeneration Lab е част от програмата на Европейска нощ на учените“, сподели г-жа Валентина Диканска, Управител на BASF за България. „С нашите съмишленици от Факултета по химия и фармация на СУ Св. Климент Охридски сме подготвили интересна и забавна програма, с която да разкажем за развитието на науката химия, нейните постижения и широки приложения днес“, допълни г-жа Диканска.

Лабораторията е част от инициативата на BASF за популяризиране на образованието по химия Chemgeneration – www.chemgeneration.com , стартирала в България през 2011 г. – Международната година на химията, с партньорството на Българска академия на науките, СУ “ Св. Климент Охридски“, ХТМУ, Съюз на химиците в България и Съюз на учените в България. В рамките на инициативата са реализирани проектите Chemgeneration.com (2011), Future City (2012), Chain Reaction (2013), Chemgeneration Lab (2014, 2015) и Future Heroes (2015).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.