1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Иде ли апокалипсис за свиневъдството без ваксина

Иде ли апокалипсис за свиневъдството без ваксина

Как обаче на практика ще опазим свинете все още не е напълно ясно. Заразените ферми се ликвидират

 

Стана ясно, че живата ваксина срещу чумата по свинете от догодина отпада. Как обаче това ще стане не е ясно, защото Европейският съюз в крачка промени отпадането на ваксините, които щяхме да внасяме, коментират ветеринарните специалисти и хората, които ще понесат реални загуби при появяване на чумата.

Според животновъдни експерти, чиито имена помолиха да не споменаваме, премахването на живата ваксина и преминаването към маркерна може да изправи свиневъдството пред огромен риск от катаклизми, опасяват се и свиневъдите. Защото маркерната ваксина не предпазва свинете от заболяването, а се прави само за проследяване здравословното състояние на животните във всички ферми, потвърдиха и от РВМС-Монтана. Това обаче може да стане ако всички животни са маркирани. За тази цел по националната програма са предвидени за отпускане 8 милиона лева. Тя ще тръгне от началото на 2005 год.

Запознати свиневъди твърдят, че от асоциацията им са ги информирали, че през тази година Европейският съюз е променил изискванията си за маркерна ваксина и тази, която сме договорили да внасяме, вече е извън списъка на Евросъюза. Така на практика "маркерната" операция у нас ще означава чисто проследяване на здравното състояние при стопроцентово маркиране на свинете във фермите. А това още отсега хвърля в ужас и специалисти и производители, защото не предполагат, че до 6-7 месеца ще имаме готовността за тази стихийно написана нова програма.

Според новите насоки, съобразени с Общата селскостопанска политика на ЕС, в началото на 2006 год. у нас не трябва да се прилага никакво ваксиниране - нито с жива, нито с маркерна ваксина, за да се подготви за година секторът за износ в Европейския съюз.

Потърсихме за коментар на идващата ситуация директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов. Според него няма място за паника сред свиневъдите и частните стопани, които отглеждат по 1-2 прасета. Предстои да излезе наредба, която ще регламентира действията в сектора. На първо място прасета ще могат да се купуват само от определени свиневъдни ферми, които са изградени и работят според изискванията на ЕС. Вече няма да се произвежда жива ваксина, което означава, че няма да може и да се прилага. Маркерната ваксина е много скъпа, но пък дава възможност при изследване на кръв от животни да се знае антителата в нея дали се дължат на ваксината, или на реално заболяване от чума.

Според д-р Антов, за да отглеждаме здрави животни трябва да се направят доста подобрения във фермите, да се спазва високо ниво на хигиена във фермите и заболяванията да остават извън оградите. Изискванията на ЕС са да спрем ваксинациите и единственият метод за борба с класическата чума по свинете е ликвидирането на заразените ферми./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.