1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Иновации от Corteva Agriscience, които могат да променят земеделието

Иновации от Corteva Agriscience, които могат да променят земеделието

Нови активни вещества и поглед към биорешенията

Иновации, които могат да променят земеделието. Това обещават от Corteva Agriscience, чиито нови продукти ще бъдат постепенно внедрявани в практиката. Кои са те – темата беше във фокуса на семинар в Казанлъшки минерални бани, където компанията събра земеделци от цялата страна.

Владимир Аврамов, търговски представител за Северна България, представи новите продукти за растителна защита и биологични решения за управление на азота, предпазване на културите от стресови климатични условия и стимулиране развитието на културите.

Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България и един от най-добрите селекционери за слънчоглед в Corteva Agriscience, направи обстоен анализ на предложенията, които компанията е подготвила за земеделците при тази култура.

neno-nenov

Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България в Corteva Agriscience

Иван Дражев, маркетинг мениджър в Corteva Agriscience за Балканите и продуктов мениджър семена за България, запозна присъстващите с новите хибриди царевица и акцентира върху тенденциите за нови решения за защита на слънчогледовите хибриди от новите по-агресивни раси мана. Полезна и интересна беше и презентацията с подбрани детайли относно Зелената сделка, касаещи земеделското производство.

Мнението на експерта е, че употребата на пестициди у нас е сред най-ниските в сравнение с другите европейски държави. По данни на Евростат за 2020 г. в България са употребени като активни вещества около 4 300 т, а в същото време средното потребление на ПРЗ в ЕС за същата година е 12 900 т. Ако бъде прието предложението за намаляване потреблението на пестициди в България с 35% от сегашното количество, ще бъдем с по-малко налични продукти. Химията е опасна, но всеки ПРЗ се внедрява в практиката след дълги години изследвания и тествания. Ако всеки един продукт се използва според инструкциите на етикета, спазва се дозата на приложение, карантинният срок, би следвало да се счита, че е безопасен, каза още Иван Дражев.

Кои са новите предложения за растителна защита в житни култури

От 2001 г. в страната ни не е внедрявано ново активно вещество за борба с широколистни плевели в житни култури. През 2022 година за първи път от близо 20 години насам Corteva Agriscience направи пробив с нов вегетационен противошироколистен хербицид с търговското наименование КВЕЛЕКС®. Сред достойнствата му са:

- контрол на всички важни едногодишни и многогодишни широколистни плевели, вкл. устойчиви на хормоноподобните хербициди на база 2,4-Д и на сулфунилуреи,

-работи със 100% ефективност, както при 2-3 градуса температура, така и при 23-25 градуса

-контролира някои проблемни плевели, които вече не се контролират от масово употребяваните хербициди, като ефемерни видове – звездица, великденче, червена мъртва коприва,

-няма последействие върху следваща култура

-нивото на селективност за културата е на много високо заради съдържанието на антидот

При фунгицидите през 2023 г. ще е на мода триото УНИВОК® ВЕРБЕН® ИНОВОР®*

УНИВОК® е с ново активно вещество от нова химична група, синтез от актиномицети в комбинация с изпитания триазол - Протиоконазол. Чрез новото активно вещество Inatreq™ осигурява стабилен контрол на ключовите болести по пшеницата като видове Ръжди и Септориоза - включително раси, устойчиви на други активни вещества.

Фунгицидът ВЕРБЕН® съдържа две високоефективни активни вещества за контрол на икономически важните болести по житни култури. Отличният синергизъм на двете активни вещества осигурява превъзходен контрол на болестите и спомага за достигане на максималния потенциал за добив. Протиоконазол осигурява мощна защита, чрез пълното системно действие, като предотвратява инфекции и стопира наличието на такива. Прокиназид е с контактно и локално системно действие и осигурява перфектна и дълготрайна защита и подсилва имунната защита на културата. Голямото му достойнство е газовата фаза. Ако някоя част на растението не е добре напръскана, то благодарение именно на това му качество напръсканите растения защитават и ненапръсканите.

ИНОВОР®* е фунгицидна комбинация от най-съвременните и високоефективни активни вещества от групата на Стробилурините и SDHI - Пираклостробин и Флуксапироксад. Физиологичното му действие е изключително силно, храненето е интензивно, листата остават дълго зелени. Всичко това дава възможност на културата да развие максимален добив.

Новите хербицидни решения на Corteva Agriscience в рапица

След доказалите се в практиката ГАЛЕРА СУПЕР и ЛОНТРЕЛ, през есента на 2021 година за контрол на широколистни плевели, вкл. див синап, успешно беше внедрен БЕЛКАР, а през пролетта на 2022 година и КОРВЕТО.

Какво предлага Corteva Agriscience за биологична защита на земеделските култури

УТРИША® N – азотен фиксатор. Той асимилира азота от атмосферата и го осигурява като храна на растенията. Следващият препарат е N LOCK SUPER, азотен стабилизатор, който спомага за абсорбиране на азота от почвата и не му позволява да преминава от нитратна и аминна (усвоима) форма в нитритна (неусвоима) форма. На фона на цените на торовете тези два препарата могат да компенсират дори намаление на торовите норми и да се повиши рентабилността на производството.

Третият преодукт, който Кортева внедрява, е КИНСИДРО™ ГРОУ, биостимулатор, който спомага за подобряване физиологичното състояние и повишаване на добива на полските култури, вкл. и при неблагоприятни условия.

Какво ново ще внедри Corteva Agriscience в практиката следващите години

В културата слънчоглед Corteva Agriscience работи по внедряване на втори фунгицид за обеззаразяване на семена срещу мана. Предстои внедряване на активното вещество АРИЛЕКС като хербицид също в слънчогледа, който ще контролира проблемни широколистни плевели във всички технологии на отглеждане.

От тази 2023 година в България се внедряват два нови вегетационни хербицида за контрол на плевели в ориза – АГИКСА и ЛОЯНТ (вече внедрени в Италия и Гърция) с най-новото активно вещество РИНСКОР. Следващата култура, при която ще се внедри новото активно вещество РИНСКОР, е царевица, като в комбинация с други активни вещества ще контролира вегетационно всички най-важни житни и широколистни плевели.

Очаква се официална регистрация на ЛУМИПОЗА (с регистрация за третиране на семена на зимна рапица) за третиране на семена на царевица срещу телени червеи. За 2023 година в България има официално разрешение за сеитба на семена царевица (хибриди Р0023 и Р9889) третирани с ЛУМИПОЗА.

*ИНОВОР® е регистрирана търговска марка на фирма BASF


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.