1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Инвестиционни компании призоваха Конгреса на САЩ да приеме закон за намаляване на вредните емисии

Инвестиционни компании призоваха Конгреса на САЩ да приеме закон за намаляване на вредните емисии

 

Няколко американски компании, начело с инвестиционната Capital Group, призоваха Конгреса да приеме закон за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Понастоящем САЩ е най-големият в света замърсител.

Според инвестиционните компании в страната налагането на задължителни ограничения за вредните емисии ще стимулира множество фирми да извършват по-мащабни инвестиции в технологии и съоръжения, произвеждащи екологично чиста енергия.

Задължителните редукции на емисиите могат да поставят началото на търговия с вредни газове, подобна на тази в Европа, където компаниите, постигнали съкращение на вредните емисии под установения за тях лимит, имат право да продават кредити на онези компании, които не са успели да постигнат това изискване.

По-рано през януари 10 енергийни и химически компании призоваха президента Джордж Буш и Конгреса да наложат със закон намаления на емисиите въглероден диоксид между 10 и 30 на сто до 2015 година, припомня агенция Rueters. Държавният глава обаче се обяви против подобен закон. Още през 2001 година той оттегли страната си от споразуменията, постигнати по протокола от Киото, тъй като в него не бяха включени ангажименти на най-динамично развиващите се страни Индия и Китай за задължително редуциране на вредните емисии.

Ако все пак Конгресът приеме подобен закон, изчисленията на експертите в областта сочат, че цената на електроенергията ще скочи с над 20% в САЩ поради големите разходи, които ще трябва да направвят топлоелектрическите централи за технологии, абсорбиращи въглеродния диоксид.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.