1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Испания откри слънчева централа край Севиля

Испания откри слънчева централа край Севиля

 

Първата в Европа концентрираща слънчева електроцентрала беше открита в края на миналата седмица недалеч от испанския град Севиля. Заводът с мощност 11 мегавата ще ползва 624 големи подвижни огледала, наречени хелиостати, за да събира слънчевите лъчи. Всяко от огледалата е с площ 120 кв.м. Те концентрират слънчевите лъчи и ги изплащат към кула с височина 115 м, на чийто връх има слънчев приемник и парна турбина, които от своя страна задвижват електрогенератор.

Централата, разположена на 25 км западно от Севиля на територията на община Санлукар ла Майор, беше изградена за четири години от компания "Солукар" и дъщерното й дружество "Абенгоа". Той е първият от цяла мрежа, предвидени за изграждане в региона до 2013 г. Общата им крайна мощност трябва да надмине 300 мегавата и ще може да захранва около 180 000 дома. Проектът е частично финансиран от ЕС, а общата му стойност е около 1.2 млрд. евро. Вече пуснатата централа пък ще намали изхвърлянето на парникови газове в атмосферата с цели 18 000 тона годишно, съобщиха представители на "Абенгоа". Целият комплекс пък ще увеличи това количество на 600 000 метрични тона годишно.

Мрежата от електроцентрали ще използва различни технологии, обяснява ЕНС. Първите два завода ще бъдат соларни термоелектрични от типа PS10, а край Севиля ще се появи и най-големият в Европа фотоволтаичен с ниска концентрация от типа PV. За пръв път централа от типа PS10 беше тествана през 80-те години в пустинята Мохаве в Калифорния, припомня в. "Гардиън". "Тези нови технологии дават нова възможност на ЕС за борба с промените в климата и увеличаване на енергийната си сигурност, както и създават нови работни места", заяви еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.