1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Испания прави биогориво от портокалови кори

Испания прави биогориво от портокалови кори

Цената на биогоривото може да бъде с около 40 процента по-ниска от тази на петролните деривати

 

Автомобилите в Испания в близко бъдеще могат да започнат да се движат с гориво, произведено от портокалови кори. В района на Валенсия, където има над 190 000 хектара портокалови и лимонови гори, вече активно се разработва технология, която да превръща плътните обвивки на цитрусите в гориво, годно за употреба от автомобилите. Провинцията всъщност планира да въведе една технология, която вече успешно се използва в друг регион, отглеждащ портокали в огромни количества – американския щат Флорида.

Според представители на местната власт във Валенсия голяма част от портокалите остават и гният по дърветата, което ги прави почти готова суровина за биогориво. Използването му пък ще помогне за значителното намаляване на замърсяването на Пиренейския полуостров. Допълнителен потенциал за употребата на чисто гориво в региона дава съществуването на завод на "Форд" в град Алмусафес. "Имаме автомобилен завод, имаме и портокали", казва шефът по планирането в регионалното правителство на Валенсия Естебан Гонсалес. "Оттам има само една стъпка до биогоривото."

Портокалите и лимоните се отглеждат в индустриални количества по източния бряг на Испания поне от XVIII век насам, а и до днес са най-големият експортен продукт на провинция Валенсия. Годишно там се отглеждат поне 4 млн. тона портокали, повечето от които биват изстисквани на сок. Отпадъците от това производство възлизат на над 240 000 тона, като повечето от тях отиват за храна на добитъка, но могат да бъдат преобразувани и в биоетанол. От тон портокалова маса могат да бъдат добивани 80 литра гориво, посочват експерти.

Според Гонсалес, когато в региона бъде построен първият завод за производство на биогорива, отпадъците от преработката на портокали и лимони ще нараснат до 500 хил. тона. От тях пък ще могат да бъдат добивани около 37.5 млн. тона биоетанол. По данни на местните власти цената на биогоривото може да бъде с около 40 процента по-ниска от тази на петролните деривати. Освен това чрез тази схема зависимостта на региона от петрола може да бъде намалена с 40 процента и същевременно да бъдат създадени 2500 нови работни места.

Проектът освен това ще използва не само отпадъчните кори, но и оставащите по дърветата портокали и лимони, които фермерите отказват да берат, тъй като няма да им донесат печалба. Испания, както и ЕС като цяло, си е поставила за цел до 2010 г. да замени поне 6 процента от петролните горива за транспорт с биоетанол или биодизел на основа на рапица и слънчоглед, за да се пребори с глобалното затопляне. Заводът в района на Валенсия ще може да покрива около 1 процент от общите нужди на страната от горива за транспорт./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.