1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Изчисленията за щетите от сушата на аграрикономистите се различават от сметките на фермерите

Изчисленията за щетите от сушата на аграрикономистите се различават от сметките на фермерите

Разминаването е с около 40%

 

Изчисленията на Института по аграрана икономика показват, че разходите на зърнопроизводителите, чиито загуби от сушата се очаква да бъдат компенсирани изцяло от бюджета, са около 30-40 лв./дка. Докладът на научните работници ще бъде представен днес за обсъждане от Консултативния съвет по зърното, където представителите на всички браншови организации по веригата зърно-брашно-хляб заедно с други членове на съвета от държавни и неправителствени организации за пореден път ще обсъдят мерките за преодоляването на щетите от сушата.

Мнението на зам.-министъра на земеделието и горите Светла Бъчварова е, че разчетите за отделните региони на страната не са еднакви поради различното равнище на прилаганата агротехника, но ще бъде предложено сумата да бъде една за всички.

Според изчисленията на аграрното ведомство размерът на пропадналите посеви с есенници вероятно ще достигне 100 хил. дка. Информацията за тези площи вече е представена в регионалните служби "Земеделие и гори". Тя се обновява в края на всяка седмица.

До15 юни ще се приемат заявленията на фермерите за размера на щетите. По време на среща между минисътр Кабил и представители на зърнопроизводителите в края на миналия месец, където бяха обсъдени мерките за борба с щетите от засушаването, стана ясно, че според фермерите разходите на декар са между 50 и 68 лева. Ясно е, че тези цифри се различават от изчисленията на аграраикономистите.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.