1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Източна Африка е нападната от скакалци

Източна Африка е нападната от скакалци

Учените от ФАО предполагат, че сегашната напаст е дошла от пограничния регион между Индия и Пакистан

Стотици милиони скакалци застрашават продоволствената сигурност на редица държави в Източна Африка. Ятата с размер от няколко квадратни километра се движат със 150 километра на ден и унищожават огромни площи със селскостопански посеви.

В момента от гладните насекоми най-силно са пострадали Етиопия, Сомалия и Кения, застрашени са и съседните Южен Судан и Уганда. В региона живеят над 230 милиона души, едни от най-бедните в целия свят. От ФАО алармират, че ситуацията може да излезе от контрол и вече представлява заплаха за прехраната на хората.

Нашествията на скакалци в Африка са обичайна гледка. Най-опустошителното е било през 1784 година, когато 300 милиарда насекоми унищожават 3 хиляди квадратни километра в южната част на континента. Смята се, че тогава скакалците са изяждали по 600 хиляди тона растителност на ден.

lokust

Учените от ФАО предполагат, че сегашната напаст е дошла от пограничния регион между Индия и Пакистан и се е прехвърлила през Арабския полуостров към Африканския рог. Скакалците с размер между 6 и 9 сантиметра образуват ята с до 50 милиона екземпляра и в Сомалия и Етиопия вече са унищожили над 70 хиляди хектара посеви. Изчисленията показват, че на ден изяждат храна, достатъчна за 35 хиляди души. Специалистите от ФАО настояват за спешни мерки, тъй като предстои размножителния период, през който броят на насекомите може да нарасне 500 пъти. За предотвратяване на подобна катастрофа са необходими 70 милиона долара, най-вече за пръскане с препарати от въздуха.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.