1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Изявление на Българската асоциация по мелиорации

Изявление на Българската асоциация по мелиорации

Занемаряването на хидромелиорациите в страната трупа негативи, които носят сериозни щети за земеделието

Българската асоциация по мелиорации изразява разбиране и своята съпричастност към проблема, сполетял земеделските производители в България, в резултат на усложнената хидрологична обстановка в страната. Надяваме се  неблагоприятната обстановка да се подобри в следващите дни, седмици и месеци за да не пострадат тежко земеделските производители и труда им да отиде на вятъра. Защото това освен лична трагедия ще бъде тежка загуба и за нашата икономика.
Проблемът е тежък, трупан е отдавна и изисква много средства и време да бъде решен, за съжаление. Години наред от Българската асоциация по мелиорации предупреждавахме, че занемаряването на хидромелиорациите в страната трупа негативи и те ще доведат до сериозни щети за българското земеделие.
Сами разбирате, че не функциониращите отводнителни системи (дренажи, канали и помпени станции) в години като тази ще компрометират земеделската реколта от настъпилите преовлажняване и наводнения, поради невъзможността за кратко време да се въздейства благоприятно за растенията върху нивото на подпочвените води.
Лятото на 2007 година показа, че другата крайност в резултат на капризите на природата, крайно суха година, също оказа пагубно въздействие върху състоянието на земеделските производители и тяхното производство.
Застраховането и компенсациите са финансови инструменти, необходими но не и достатъчни, за да се гарантира труда на земеделските стопани и реколтата. Без разбиране и действия в посока подобряване (а тук може би по-точната дума е "възстановяване") на хидромелиоративните системи в страната, финансовите инструменти за подпомагане и компенсиране в селското стопанство няма да имат необходимия ефект.
От Българската асоциация по мелиорации винаги сме проявявали разбиране и толерантно поведение към проблема и тези, които трябва да се справят с него. Ние сме готови да съдействаме с опита на нашите специалисти по отношение възстановяване на хидромелиоративните системи в страната, което не един път сме заявявали и предлагали. Без обаче разбиране от страна на заинтересованите страни за неговото решаване нашите усилия нямаха до сега, а и не биха имали успех.
Затова от Българската асоциация по мелиорации сме настоявали, настояваме и сега, да се изготви час по-скоро дългосрочна национална стратегия за развитие на хидромелиорациите*, която да бъде съобразена със съвременните изисквания и условия за развитие на земеделието в България. Стратегия, която да се изпълнява стриктно както от настоящето, така също и от всички следващи правителства, защото това ще е единствено в интерес на българската икономика и земеделие, в интерес на земеделските стопани.

* като НПО ние смятаме, че в разработването на такава стратегия трябва да бъдат привлечени най-добрите хидромелиоративни специалисти, водостопански икономисти, почвоведи, агрономи и животновъди, с дългогодишен опит, доказани знания и постижения, без значение на техните партийни пристрастия, защото се касае до създаване на документи от национално значение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.