1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Кабил иска затвор за незаконна сеч

Кабил иска затвор за незаконна сеч

2 млн. кубика над разрешеното количество дървесина са изсечени незаконно

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил предложи незаконната сеч да се криминализира, а постоянните нарушители да попадат в затвора. Преди около месец агроминистърът призова депутатите да го подкрепят при предприемането на по-сериозни мерки срещу нарушителите в гората.

Въпреки, че и сега има административни наказания, те не се спазват. Бракониери с по 100 постановления за глоби не ги плащат, а продължават с нарушенията. Ето защо Кабил предлага бъдещите поправки да предвидят при първо нарушение да се налага глоба. Ако глобата не бъде платена, при второ нарушение да се отработи в системата на Националната горска компания заедно с глобата за второ нарушение. При трето залавяне вече да се налага санкция по НК за посегателство срещу българската гора. 

При разрешени 4 млн. кубика през 2005-а са отсечени 2 млн. кубика отгоре. 20 103 акта са съставени за констатирани нарушения в горите за 11 месеца на миналата година. Това съобщи Илия Симеонов, началник Национално управление по горите (НУГ). 80% от тях са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина. Наблюдава се нарастване и на незаконното строителство в горския фонд, като за това нарушение са създадени 42 акта.

Статистиката за миналата година показва, че регистрираната незаконно изсечена дървесина е 40 хил. куб. м. Ако се приемат случаите, в които нарушението не е регистрирано, то максималният й обем може да достигне до 100 хил. куб. м. Конфликтните райони, които отчита НУГ, са държавните лесничейства в Самоков, Ботевград, Ихтиман, Монтана, а също така и Видин, Лом, Тетевен, Луковит и Айтос.

Сред отнетите средства, използвани за извършване на нарушенията през т. г., са конфискувани и 102 бр. коне. Животните се стопанисват и хранят със средства на НУГ. От управлението се надяват продажбата им да се извърши чрез Агенцията за държавни вземания.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.