1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Капрено – сигурност и високи добиви!

Капрено – сигурност и високи добиви!

Земеделските стопани от Добруджа разчитат на революционния продукт на Байер

Иновативната технология Капрено за опазване на царевицата от плевели става все по-предпочитан вариант за растителна защита. Един от пионерите в използването на този продукт е фирма „Агроспектър" в гр. Каварна. „Три поредни години използваме Капрено, тази година ще ни е четвърта, разказва мениджърът на земеделското стопанство Емил Русев. - Ние сме сред първите, които заложиха на този продукт в България, бих казал и в Европа, тъй като през 2015 г. се запознахме в него в Унгария. Днес за четвърта поредна година поръчахме Капрено за цялата площ от 10 000 дка царевица."

С Капрено се осигурява чист старт на царевицата и липса на конкуренция на плевелите за дълъг период. Дозата, в която се прилага във фирма „Агроспектър", е 26-27 мл/дка във фаза 4-5 лист. Идеята е да се осигури по-дълго последействие. „Наблюдаваме нещо интересно. Пшеницата, засята след царевица с Капрено, е чиста от великденче. Това е плевел, с който борбата е трудна", допълва още предимствата на революционната технология Емил Русев.

Много е важна селективността на продукта. Капрено е толерантен към царевицата дори и при стресовите условия в момента, с отрицателни нощни и до 15-16 градуса дневни температури.

Иван Балабанов от село Изворово също разчита на иновацията Капрено. „С продукта имаме перфектен контрол на плевелите, особено на проблемните като фасулче, поветица, бутрак. Решаваме сериозни проблеми, които иначе изискват завишени дози от останалите активни вещества, а това в крайна сметка се отразява върху добива", подчерта фермерът. Той поясни, че залага на революционната технология откакто е регистрирана у нас. „Капрено има много предимства. Най-важното е селективността към културата. Второто предимство е пълният контрол на фасулче, поветица, проблемни плевели, с които трудно се справяме. С един изстрел решаваш много проблеми, включително и житни плевели", посочи още Иван Балабанов.

Царевицата е култура, която изисква чистота от поникването до жътва и Капрено осигурява това. „За мен Капрено е главният елемент от технологията при царевица", уточни още Балабанов и допълни, че през тази година в стопанството ще се гледат общо 6200 дка с атрактивната култура.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.