1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Карпатски вълци нападат Добруджа

Карпатски вълци нападат Добруджа

100 лева е наградата за главата на всеки отстрелян хищник.

 

Добрич. Три глутници, подгонени от студове и преспи в Румъния и Карпатите, нападат наши крайгранични села в Добруджа, алармираха местните хора. 6 вълка скочили на стадо през деня в село Капитан Димитрово, разположено само на километър от граничната межда, разказа Иван Василев, шеф на Ловно-рибарското дружество в община Крушари.

Два дни по ред зверовете нападали домашни животни и в съседното село Бакалово. Те разкъсали овце и кози в кошарите, оплакаха се местните стопани. Глутница от 7 кръвожадни вълка обикаляла пък селата Хитово и Карапелит. Сигнали за нашествие на зверовете в Шабла получили в държавно лесничейство - Добрич, потвърди шефът му инж. Цанко Николов. Всяка зима взехме да храним вълците на съседите, догодина ще изпратим нашите там, сипеха черен хумер местни зевзеци.

Ловците в целия регион стягат тези дни хайки за вълци. 100 лева е наградата за главата на всеки отстрелян хищник. Горското дава 25 лева за гръмнат чакал. Голяма напаст тази зима са и лисиците, които посред бял ден кръстосвали селата. Те влизали в дворове и крадели кокошки и зайци, твърдят добруджанци. Според тях през последните 10 години не е имало толкова лисици, прогонени от глада в този край. Дивите зверове застрашавали и местния дивеч, който в момента се подхранва. Охраната му през ловните и почивните дни на територията на добричкото лесничейство е поверена на 17 горски стражари./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.