1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Кои са основните заплахи пред почвеното биоразнообразие?

Кои са основните заплахи пред почвеното биоразнообразие?

Ползи от почвеното биоразнообразие и заплахите пред него. Темата залегна в рамките на международна конференция, организирана от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“.

В проучване на ООН се отбелязва, че растенията, животните и микроорганизмите, които имат решаващо значение за производството на храна, бележат рязък спад. Организацията по прехрана и земеделие ФАО предупреждава, че в световен мащаб екосистемите, които обезпечават производството на храни, се влошават. Доц. Костадинка Недялкова от Института „Никола Пушкаров“ обясни кои са ползите от почвеното биоразнообразие:

„То осигурява нормално протичане на физичните и биохимичните процеси в почвата и кръговрата на елементите, което гарантира здравето на почвите. Обезпечава нормалното хранене и развитие на растенията. Осигурява здравето на почвите, гарантира здрава растителна продукция и здравето на населението. Здравите почви улесняват филтрирането и пречистването на водата. Растенията усвояват въглероден диоксид от въздуха, а микроорганизмите фиксират въглерод в хумусните вещества, с което смекчават вредите от климатичните промени.“

Заплахите пред почвеното биоразнообразие не са никак малко, посочиха от Института.

„Обезлесяване на горски масиви и увеличаване на площта на обработваемите земи. Отглеждане на инвазивни животински и растителни видове. Неустойчиви практики в управлението на земите. Промишлено замърсяване на почвите. Климатични промени. Запечатване на почвите и урбанизиране на територии. Пожари. Деградация на почвите“, поясни доц. Недялкова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.