1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Констатирани са огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес

Констатирани са огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес

Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава по спешност

Областната епизоотична комисия, ръководена от заместник областния управител Селвие Ахмед, заседава днес във връзка с констатирани огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Република Гърция, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали, пише dariknews.bg.

Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Стопаните в пограничните райони да са нащрек и при най-малкото съмнение да търсят съдействие от ветеринарните лекари, предупреди д-р Хаджъ от областната дирекция на БАБХ.

Епизоотичната комисия гласува мерки срещу евентуалното проникване и разпространение на болестта на наша територия. Областна дирекция безопасност на храните /ОБДХ/ – Кърджали е в повишена епизоотична готовност. Фермерите са предупредени да се снабдят с препарати за пръскане срещу насекомите-преносители, да спазват изискванията за биосигурност и да контролират придвижването на животните. Заразата не застрашава хората.

В епизотичната комисия участваха представители на БАБХ, Областна администрация, МВР, Гранична полиция, ПБЗН, РДГ, РЗИ и Сдружението на ловците и риболовците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.