1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Констатирано е огнище на класическа чума по дивите свине в региона на Кюстендил

Констатирано е огнище на класическа чума по дивите свине в региона на Кюстендил

Да се извърши кръгова ваксинация на домашните свине от всички села около лесничейството в Кюстендил и село Трекляно

 

Защитна зона в радиус три километра и надзорна зона от 10 км. е определена в района на Държавно лесничейство - Кюстендил, село Трекляно, в резултат на констатирано огнище на класическа чума по дивите свине в региона. Това е записано в Заповед на зам.-министър Бойко Боев, съгласно която е свикана и незабавно Общинската епизоотична комисия.

Всички отстреляни диви свине в следващите три месеца в определения радиус, задължително трябва да се изследват серологично.

Да се извърши кръгова ваксинация на домашните свине от всички села около лесничейството в Кюстендил и село Трекляно, както и да се организират хайки за откриване на трупове на умрели от чумата диви животни и за отстрел на млади прасета, гласи още заповедта на зам.-министър Боев.

Контролът по изпълнението нарежданията, посочени в документа се възлага на генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Заповедта ще бъде сведена до знанието на всички служители на НВМС, частнопрактикуващите и лицензирани ветеринарномедицински специалисти, собственици на обекти с епизоотично значение, областни управители и кметове на общини, МВР, МТС, НУГ и НС "СЛРБ" за информация и изпълнение.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.