1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Лидерите от ЕС се договориха за намаляването на емисиите въглероден диоксид

Лидерите от ЕС се договориха за намаляването на емисиите въглероден диоксид

 

По време на срещата на върха в Брюксел, лидерите на страните от ЕС постигна ново принципно съгласие, свързано с мерките за опазване на околната среда. Според тях до 2020 година страните от общността ще трябва да намалят с 20 на сто емисиите въглероден диоксид, спрямо нивото от 1990 година. Това споразумение не изключва договорките за използването на възобновеямите енергийни източници като вятъра и слънчевата енергия. Мерките предполагат също до 2020 година употребата на този тип горива да се повиши с 20%.

По време на втория ден, лидерите ще обсъдят конкретните мерки, които трябва да вземе всяка една страна от общността за да изпълни предвидените плановете. Междувременно тези мерки срещат нова съпротива у част от членовете на съюза – френският президент Жак Ширак обяви, че не бива да се забравя и ролята на ядрената енергетика и производството на електроенергия в атомните електроцентрали също трябва да е обект на обсъждане и включване в плана.

Нови страни членки на общността, сред които е и България, вече заявиха, че изграждането на централи, използващи природните източници ще коства доста усилия. Страните от Източна Европа са едни от най-бедните страни, в същото време развиват тежка индустрия, която е силно енергоемка.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.