1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Македония решава спира ли птичето месо от България

Македония решава спира ли птичето месо от България

Болестта "Нюкасъл" е заразна и може да унищожи цели колонии птици, но не е опасна за хората

 

Македония ще реши дали да спре вноса на птиче месо от България заради болестта птичи грип и забраната на ЕС за внос на птиче месо от България, съобщи скопският вестник "Време". Изданието цитира директора на ветеринарната служба в Скопие Слободан Чокревски.

Изявлението му е във връзка с разпространената в четвъртък информация на АФП, че Европейската комисия е наложила забрана за износ на птиче месо от България до края на януари заради случай на болестта птичи грип в село в община Джебел. Ден след това земеделският министър Мехмед Дикме уточни, че забрана за износ няма и доказателство за това са осемте тира с птиче месо, отпътували от Калотина за Унгария.

Национална ветеринарно-медицинска служба /НВМС/ все още не е констатирала със сигурност и не може да каже категорично, че става въпрос за болестта птичи грип в община Джебел. Службата трябва да даде подробна информация на еврокомисията до 10 януари.

Болестта "Нюкасъл" е заразна и може да унищожи цели колонии птици, но не е опасна за хората. Това увери и националният консултант по заразни болести доц. Мира Кожухарова./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.