1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мана напада лозата в Пиринско

Мана напада лозата в Пиринско

 

Мана е нападнала лозята в Пиринско. "Най-големи поражения болестта е нанесла в Санданския регион, където тя е обхванала почти всички масиви. Най-опасното е, че хората не обръщат достатъчно внимание на проблема, тъй като смятат, че времето не е подходящо за бързото развитие на болестта. Подлъгват ги студените нощи, но дневните температури са достатъчно високи, а на маната са й нужни по-малко от два часа, за да се развие", каза шефът на Регионална служба "Растителна защита" Ариф Мустакли. Според него в момента условията са изключително подходящи болестта да се развие светкавично и мащабно, за да обхване всички масиви в Пиринско. "Това са вид гъбни болести, за които влажното и топло време са най-добрият инкубатор. В момента, в който се засуши, те изчезват. Единственият начин земеделците да се преборят с тях, е пръскането. Маната е два вида-обикновена и брашнеста, като за всяка от тях има много добри препарати. Повече от хората пестят пари с евтини продукти, които най-често се оказват неефективни. Те стават за профилактика, но при установяване на болестта задължително трябва да се ползват силни препарати", каза експертът от РСРЗ Венета Алексиева. Според нея сред най-ефикасните са "Анзил", "Акробат" и "Систан Супер".
Маната е болест, която напада листата на лозята и силно намалява добива на грозде. Това бе причина през последните две години реколтата да е изключително слаба и качеството на гроздето да е ниско, а качественото да се продава скъпо. С едва 15 441 т от винените сортове и 2723 десертните се отчетоха производителите в Пиринско миналата година.
Тогава за поредна година на първо място в областта бе община Сандански с над 46% от общия добив. За защитата на интересите на по-малките производители се грижи създаденото Сдружение на производителите на вино в Благоевградска област.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.