1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Масова сеч се извършва в покрайнините на силистренското село Иширково

Масова сеч се извършва в покрайнините на силистренското село Иширково

Фирмата e платила на общината 10 500 лева и ще достави безплатно 300 куб. дърва за огрев

 

Жителите на силистренското село Иширково заплашват с гражданско неподчинение, ако не бъде спряна масовата сеч в покрайнините на селото. 30 декара тополова гора е предоставена от общината на частна фирма за добив на дървен материал. Хората обаче твърдят, че дърветата са естествена преграда срещу наводнения и не трябва да бъдат унищожавани.

За 1 година иширковци са преживели 3 наводнения и са убедени, че без тополовата горичка положението е щяло да бъде много по-страшно.

"Аз живея на такава улица, в която се изтича цялата тази вода, залива градините ни, къщите, нещо страшно неприятно", заяви Диляна Василева - жител на селото.

Фирмата, която сече е спечелила конкурс e платила е на общината 10 500 лева и ще достави безплатно 300 куб. дърва за огрев. Собственикът отказа да говори, но показа изрядни документи и разрешително. Хората обаче питат кой е решил да бъде изсечена точно тази гора и кой ще бъде виновен, ако утре водата отново ги залее.

"Моята молба е да бъде спряна тази сеч, защото всички тези боклуци, които виждате безпрепятствено вече ще влизат в селото, ще затлачат и без това затлачения канал и ще наводнят отново жилищата на стопаните и обществените сгради", каза Кинка Иванова, кмет на с. Иширково.

Заради постоянните наводнения тук, трябваше да бъдат построени подпорна стена и микроязовир. Вместо това, общинарите заличават и нищожната естествена преграда срещу стихията.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.