1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Министърът на земеделието забрани износа на птици и пернат дивеч

Министърът на земеделието забрани износа на птици и пернат дивеч

От НВМС съобщават, че до момента няма констатирани съмнителни случаи за Псевдочума по птиците в други населени места на страната

 

Със Заповед на министър Мехмед Дикме се забранява износа от България на живи птици и пернат дивеч отглеждани във ферми, както и експорта на диви пернати и птиче месо, заради констатирано огнище на заболяването Нюкясълска болест в село Ридино, община Джебел, област Кърджали, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.

Заповедта важи още за износа на продукти съдържащи птиче месо и яйца за люпене, с изключение птичите меса и продукти, които са били подложени на преработка, гарантираща обезвреждането на Нюкясълската болест или т. нар. Псевдочума по птиците.

Забраната не се отнася за пресните меса от птици и пернат дивеч, които са отглеждани във ферми и за дивите пернати, ако продуктите от тях са произведени и преработени преди 16 ноември т.г., като в тези случаи птичите продукти трябва да са съпроводени от задължителен ветеринарен сертификат, придружен с декларация по образец.

Заповедта влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник", като контролът по нейното изпълнение се възлага на Националната ветеринарномедицинска служба.

От НВМС съобщават, че до момента няма констатирани съмнителни случаи за Псевдочума по птиците в други населени места на страната./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.