1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мишата напаст се множи

Мишата напаст се множи

 

Националната служба за растителна защита вече бие тревога, защото декарите с посеви от пшеница и ечемик, нападнати от полски мишки, почти ще наближат 5 милиона. Вече има унищожени около 300 000 дка. Затова и фермерите бият тревога, защото в такива случаи се обявява бедствено положение. Където и да е по света, държавите така постъпват, заради своите фермери. Земеделските производители вземат мерки и преорават и презасяват, а държавите ги компенсират за разходите, в които са се набутали не по тяхна вина.

От 12 до 14 лева струва на декар борбата с полевката, която включва препарати и разходите по поставянето на примамките. Умножени по 5 млн. декара, е ясно колко прави. Според НСРЗ само за защита ще отидат 6 милиона лева. А откъде ще дойдат? Затова службата има предложение 2 милиона лева да бъдат отпуснати сега, а 4 милиона през февруари във вид на кредитна линия. Така помощ ще може да получи всеки стопанин от най-тежко засегнатите общини и региони.

Засега обаче държавен фонд "Земеделие" не отговаря, защото няма предвидени за целта пари, а едва ли е ясно и откъде могат да бъдат взети. Затова стопаните са единодушни, че държавата, в лицето на фонд "Земеделие", спешно трябва да откликне на тревожния проблем, призовават от много области в страната. Не трябва да се мълчи, а да се действа, за да бъдат сведени загубите до минимум.

Както информира шефката на бюрото по растителна защита в Монтана Изабела Георгиева, в нашата област положението не е чак толкова тревожно. Досега от страна на местните специалисти в Монтанско към 17 ноември са установени от 3 до 8 миши колонии върху над 24 000 дка с есенници, които са предимно в крайдунавския регион в по-леките почви. В същото време обаче и в региона на Монтана са установени площи в землищата на селата Стубел, Крапчене, Вирове и др., с гъстота по 10 колонии на дка върху площ от 17 500 дка, а от 1 до 9 колонии обследването е установило върху 13 500 дка. Според Изабела Георгиева падането на минималните температури под минус 5 градуса Целзий е прагът за преустановяване размножаването на неприятеля./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.