1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мишки изяждат хляба на зелено във Врачанско

Мишки изяждат хляба на зелено във Врачанско

Загуби нанася и обикновеният житен бегач, който е нападнал над прага на икономическата вредност 7900 декара пшеница.

 

Над 50 хиляди декара пшеница във Врачанско са нападнати от болести и вредители, и рисковете за бъдещата реколта се увеличават.

Докато хората се радват на топлото за сезона време, болести и вредители нападат житните посеви и изяждат бъдещата реколта на зелено. Най-много площи са засегнати от масовото нашествие на така наречената мишка-полевка, чиито колонии бързо се размножават и цяла зима се хранят, като прегризват зелените житни стръкчета. Според актуални данни от Регионалната служба за растителна защита във Враца, към 10 декември във Врачанска област мишките са нападнали общо 31 600 декара пшеничени ниви, като на половината от тези площи вредителите са надхвърлили вече прага на икономическата вредност и трябва да се вземат бързи мерки за унищожаването им.

Най-много засегнати ниви има в района на Бяла Слатина и Враца. Вече са третирани 13 800 декара житни блокове в землищата на Враца, Краводер, Три кладенци, Вировско, Мраморен, Борован, Малорад, Оходен, Хърлец. Тревожна е тенденцията бързо да се увеличават нападнатите площи. Например към 3 декември мишите колонии са били върху 16 300 декара и само за седмица пораженията са нараснали близо 2 пъти. За спасяването на посевите се налага мобилизация на много хора за обхождане на полето и ръчно поставяне на отровните препарати в лабиринта от дупки и подземни канали, които са перфорирали земята като швейцарско сирене. Специалистите твърдят, че предишните отровни примамки, приготвяни от житни зърна и препарати, вече са забранени и не се произвеждат.Сега в употреба са токсини на хапчета. Но наш екип видя край шосето между Алтимир и Борован бригади да разпръсват именно старите примамки от житни зърна и червена отрова. При това ги поставяха небрежно не в дупките, а около тях, което може да унищожи птиците и полезния дивеч.Вероятно причината за подобни нарушения е затрудненото финансово състояние на земеделските кооперации и частни фермери, както и високата цена на растителните препарати.

Загуби нанася и обикновеният житен бегач, който е нападнал над прага на икономическата вредност 7900 декара пшеница. Специалистите отбелязват, че основно са засегнати така наречените повторения - сиреч ниви, на които и лани е отглеждано жито. Най-много са пораженията в района на Бяла Слатина - 4200 дка, Оряхово - 2600 и Враца - 1100 дка. Всички нападнати площи са третирани с Нуреле Д, Санмба и Вазтак, съобщиха от службата за растителна защита, карантина и агрохимия.

На голяма част от посевите в нашия регион се наблюдава и пожълтяване, което според експертите се дължи на азотен глад или на загуба на хранителни вещества заради задържалата се нетипично за сезона сравнително висока температура на въздуха и ниска на почвата. Очакваните зимни валежи и подхранването на растенията ще им помогнат да се възстановят. Може би и в нашия край, като в туристическото Пампорово, вече е време да се направи молебен за сняг? Защото около 20-30 процента от посевите закъсняват с развитието си заради късната сеитба и при сухи студове ще пострадат./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.