1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мишките изяждат фермерите

Мишките изяждат фермерите

В суматохата блести истината, че третирането с препарати е безбожно скъпо

 

Навремето Адам Смит писал, че овцете изяли хората, защото хората превърнали нивите си в пасища за овцете, които давали вълна за прочутите английски платове. И нямало къде да сеят пшеница.

У нас има къде да се сее пшеница, но хората едва ли ще я ядат, защото мишките ги изпревариха. Казват, че в Добричко мишата напаст е увредила около 40 на сто от посевите. В Монтанско от мишки са нападнати близо 31 000 дка. На определени площи има от 5 до 10 колонии, на други - от 8 до 10 и т.н. Специалистите твърдят, че за нападнатите посеви положението е страшно, защото мишоците продължават да се намножават, а за житата това си е истинско цунами. За фермерите също, но не за всички. Защото един твърди, че дали мишоците ще изядат житото, или търговците ще го купят на евтиния - за него е все едно. И пак според същия източник, хак им на добруджанци, защото високите им добиви сваляли цените на зърното.

В суматохата блести истината, че третирането с препарати е безбожно скъпо. И все пак в Монтанско са заложени примамки на 9000 дка. Привържениците на директната и класическата сеитба спорят кое пришпорва намножаването на гризливата напаст, а в това време производителите седят тъпо и гледат безпомощни как една хубава бъдеща реколта се топи пред очите им. Едни казват, че държавата и този път ще ги предаде, други - че тя трябва да каже ще застане ли зад гърба им, или пак ще ги остави на произвола на съдбата.

И може би ще е прав нашият арендатор, че ако искат да изгубят изборите, управляващите могат да продължат да си правят оглушки./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.