1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Мишките ни отхапват от доходите

Мишките ни отхапват от доходите

 

Така агрономката Христина Захариева от Монтана, която е и земеделски производител, коментира ситуацията с мишата напаст. Според нея мерките трябва да влязат в технологията на есенно-зимните култури с последващ контрол от регионалните служби по растителна защита. Защото само с подсещането на стопаните за дълбока оран и пространствена изолация явно не се постига добър резултат. Пък и не всички производители са добросъвестни да го правят. А само един съсед стига, за да се получи нещо като лъжичката катран в кацата с меда.

Сега, според Захариева, е редно НСРЗ да пусне консултантите си из нивите с пшеница и ечемик и на едрите, и на средните, и на дребните фермери - на място да направят калкулация на разходите за борба с мишките. И да кажат на ръководството на агроминистерството какво ще отхапе мишката от фермерските доходи и дали то е поносимо. Защото това си е национално бедствие и ако се беше случило в европейска страна, тамошните фермери вече да са опищели орталъка за помощи или безплатно третиране.

А нашите стопани стоически мълчат и всеки се спасява сам. Да, ама полевката точно това ще използва и занапред./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.