1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. На прага на пролетната сеитба: изборът е направен

На прага на пролетната сеитба: изборът е направен

Клиърфийлд слънчогледовите хибриди на Лимагрейн оглавиха класацията

Време е за пролетната сеитба! Ако отглеждате слънчоглед, навярно вече сте в предстартова треска, а може би дори сте започнали да сеете. Със сигурност отдавна сте се подсигурили със семена, затова темата на анкетата ни през изминалата седмица беше: какви слънчогледови хибриди ще засеете през 2011 г.? Разбира се, никой не е отговорил с „все още не съм решил“ – ако някой досега е дремал и тепърва тръгне да решава, вече няма за кога. Времето не чака!

От процентите, събрали предложенията в анкетата, може да се направи своеобразна „класация“. Така на последно място се нареждат Клиърфийлд хибридите на Еуралис, събрали най-малко гласове – едва 8 на сто. Поравно са предпочелите хибридите на Пионер, устойчиви на препарата Експрес, Клиърфийлд хибридите на Синджента, както и конвенционалните хибриди – така те заедно са подгласници на спечелилите най-голям вот – Клиърфийлд хибридите на Лимагрейн с цели 32%. Всъщност, друг по-важен извод може да се направи от всички тези проценти. Ако съберем гласовете на всички, избрали Клиърфийлд хибриди, те стават 60 на сто срещу останалите 40, които се разпределят поравно между конвенционалните и тези, устойчиви на Експрес. Безспорно, това показва една силна тенденция към все по-широко използване на технологията „Чисто поле“. Технологията се утвърди като най-ефективния начин да се справите с атаките на синята китка.

И накрая – не забравяйте, че какъвто и хибрид да изберете, само това няма да ви докара мечтаните добиви, ако не положите достатъчно грижи за посевите си и не спазите всички препоръки на специалистите.

                                                                   Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.