1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Над 500 души работят по програмата за опазване на реколтата

Над 500 души работят по програмата за опазване на реколтата

Програмата стартира през май

 

Досега 528 безработни са включени в програмата "Опазване на реколтата – 2005 г.", съобщават от МТСП. Програмата стартира през май и обхваща всички общини в страната, в които се произвежда селскостопанска продукция. По нея за тази година са осигурени 856 350 лева от държавния бюджет и се предвижда 1000 безработни да намерят сезонна работа в дейности по опазване на селскостопанската продукция.

Най-много са наетите по програмата в областите Велико Търново – 84 души, Русе – 70, Плевен – 50, Хасково – 38.

Работодатели по програмата са областните управители и общините. Наетите безработни получават трудовото възнаграждение от 150 лева, като 100 лева са субсидия от държавния бюджет, а 50 лева са за сметка на работодателя.

В програмата се включват регистрирани в бюрата по труда продължително безработни, хора, съкратени от системата на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи, както и работили през предходни години по програмата. Регионалните служби на МВР извършват проверка на кандидатите за включване в програмата и определят подходящите за охранителна дейност. Те осъществяват и периодичния инструктаж и контрол на наетите.

През 2004 г. по програмата "Опазване на реколтата" са работили 1172 души.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.