1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Наднормено съдържание на нитрати в 70 % от водоизточниците на Великотърновско

Наднормено съдържание на нитрати в 70 % от водоизточниците на Великотърновско

 

Пробите, които вземат специалистите на Регионалната служба за растителна защита във Вeлико Търново, показват, че 70% от водата в местните водоизточници е с наднормено съдържание на нитрати, повече от 50 мг/л. Установена е такава вода в 14 села в Свищовска, Полскотръмбешка, Горнооряховска, Сухиндолска, Стражишка и Златаришка община.

В яз. "Йовковци" съдържанието на нитрати е под нормата. Следи от тях почти не са открити при сондаж в птицеферма в Горна Росица. Нитрати от 1000 мг/л са установени в селски кладенец в Недан. Проба от водата в чешмата в центъра на Страхилово е показала превишаване на пределната норма почти 9 пъти. Местните водоизточници обикновено се замърсяват от близките животновъдни стопанства и наторени ниви.

В България 45% от замърсяването с азот се пада на селското стопанство. Прекомерното внасяне на органични и минерални торове става причина излишъкът от тях да отива в близките реки и язовири, в подземните води. Изследванията на специалистите по растителна защита показват, че нитратите във водата намаляват през есента, след като приключи работата на полето и торенето на посевите.

Това потвърждава твърдението, че нитратното съдържание зависи от това, как се торят нивите. За да се намали то, са разработени правила за добри земеделски практики, които задължително трябва да се прилагат в районите на санитарноохранителните зони, водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване, минералните извори. Там е забранено торенето и складирането на торове. Опаковки, специализирани облекла и оборудване за торене не трябва да се мият в реките и язовирите.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.