1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Най-много са сигналите за тайни кланици в района на Червен бряг

Най-много са сигналите за тайни кланици в района на Червен бряг

Санкции и търсене на отговорност от нелегално работещите

 

В условията на повишена готовност на всички институции на всички нива за адекватна реакция при евентуалната поява на заболяването птичи грип е недопустимо да се правят каквито и да било компромиси. Около това мнение се обединиха членовете на междуведомствената Областна епизоотична комисия по време на проведеното във вторник заседание. Затова всички внимателно изслушаха доклада на директора на Районната ветеринарномедицинска служба д-р Емил Попов. И се съгласиха, че санкциите, които се налагат на нерегламентираните кланици, трябва да бъдат най-строги.

Само една кланица в Плевенска област има лиценз да работи към днешна дата - ЕТ "Имппекс - Илия Илиев". Следващата седмица позволение за работа от РВМС ще получи и кланица "Венеция", беше посочено по време на заседанието. Директорът на санитарната служба д-р Емил Попов разказа, че имат сигнали за нерегламентирани и тайни кланета на животни, особено в района на Община Червен бряг. Затова призова полицията и кметовете да информират РВМС за подобни случаи, за да се налагат санкции и да се търси отговорност на нарушителите. Напоследък от нерегламентирана кланица са иззети 600 килограма свинско месо. То обаче се оказало годно за консумация и било предадено безвъзмездно за храна на армията. Глобата за нерегламентирано клане на животни е 5 000 лева.

В нарушение е и плевенската кланица, информира д-р Попов. Тя няма разрешение за работа от началото на тази година, но извършва незаконно производство, обикновено през нощта. Субпродуктите - крака, перушина и вътрешности, се изхвърлят в открита яма, която изобщо не се дезинфекцира и опасността от каквато и да е зараза е голяма. За инцидента ще бъде подаден сигнал до икономическа полиция и данъчните служби./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.