1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Не си проваляйте Коледата, а изследвайте свинското за трихинелоза

Не си проваляйте Коледата, а изследвайте свинското за трихинелоза

Само срещу 5 лева можете да гарантирате здравето и живота на семейството

 

Напоследък в страната са зачестили случаите на трихинелоза по свинете, информира директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов. А ето и подробностите, които той ни съобщи за това опасно заболяване, на което хората не обръщат нужното внимание, без да знаят, че подлагат на голям риск живота и здравето си и това на семейството.

Трихинелозата е паразитно заболяване, зооноза, т.е. предава се от животните на човека, и затова е обект както на ветеринарните, така и на хуманните лекари. Боледуват всички диви и домашни месоядни и всеядни животни. Свинете най-често се заразяват от гризачите - плъхове и мишки, или при консумация на термично необработени кухненски отпадъци.

Хората заболяват след консумация на заразено месо, което е претърпяло слаба термична обработка - т.нар. алангле. Обвивката на трихинелите се разгражда от стомашния сок, те преминават в червата, всмукват се в кръвния ток, спират се в богато кръвоснабдената мускулатура, размножават се, капсулират се, остават там и причиняват заболяването.

Клиничните признаци се появяват след инкубационен период от 5-7-10 дни и зависят от степента на заразяването - броя на погълнатите живи трихинели. Наблюдават се повишаване на температурата, отпадналост, липса на апетит, повръщане, диария и бързо отслабване. Наблюдават се и тежки алергични реакции и отоци на цели мускулни групи, които се дължат на отпадните продукти, които се получават от жизнената дейност и размножаването на паразита.

При масивно заразяване и липса на лечение, поради неправилно поставена диагноза, или по други причини, 18-21 дни след появата на първите клинични признаци, може да настъпи смърт.

Ветеринарните лекари съветват стопаните да изследват домашните свине, които колят по домовете на Коледните и Новогодишните празници. За целта е необходимо да занесат в лабораторията на РВМС - Монтана (в двора на Икономическия техникум), тел. 096/300 208, или във филиала й в Лом (в сградата на митницата), тел. 0971/66 823 около 100 грама месо от прасето - части от диафрагмата, междуребрените и дъвкателните мускули. През празничните и почивните дни ще има дежурни ветеринарни специалисти - всеки ден от 9 до 12 часа. Изследването става веднага и струва 5 лева. Дава се протокол за анализ - на ръка.

Внимание: Не приготвяйте домашни луканки и суджуци и други сурово-сушени колбаси, които не са претърпели термична обработка от свинско месо, което не е изследвано за трихинелоза. Това е много опасно.

Високата термична обработка (варене, печене на фурна и т.н.) на свинското месо, е гаранция за неговата безопасност по отношение на трихинелозата./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.