1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Норвегия прави в Арктика Ноев ковчег за семена

Норвегия прави в Арктика Ноев ковчег за семена

 

Норвегия официално обяви плановете си за изграждане на своеобразен Ноев ковчег за семена, който трябва да съхрани за поколенията практически всички земеделски култури на Земята в случай на евентуален катаклизъм, съобщиха информационните агенции. Хранилището ще бъде изградено на намиращия се отвъд северния полярен кръг остров Шпицберген (Свалбар на норвежки език), като там суровите природни условия ще помагат за по-лесното съхраняване на семената. "Норвежкото правителство се надява с този проект да допринесе в борбата срещу загубата на биоразнообразието, да намали зависимостта на хората от климатичните промени и да увеличи възможностите на човечеството за осигуряване на сигурност в производството на храни", заяви норвежкият министър на селското стопанство Тере Рис-Йохансен.

Планетата изобилства от огромно разнообразие земеделски култури, обяснява Кари Фаулър, директор на създадения през 2004 г. и базиран в Рим Глобален тръст за разнообразието на културите. По света има над 100 000 вида ориз, а различията между тях показват вариантите на еволюцията на растенията, отразяват разнообразните условия, при които те се развиват и носят уникални черти по отношение на вкус, хранителни качества, устойчивост на болести и др. Някои видове ориз например растат до 6 м под водата, а други се развиват при полупустинни условия.

За да бъдат избегнати повечето потенциални рискове, създавани от глобалното затопляне, хранилището ще бъде изградено дълбоко в скалите и под вечните ледове на Шпицберген и същевременно на около 130 м над морското равнище. Семената ще бъдат замразявани при температури от около минус 180 градуса по Целзий, но дори и системата за охлаждане да се развали, ледената околна среда ще ги съхрани поне през следващите 200 години дори и при катаклизми с глобален характер. Първата копка на комплекса беше направена през юни 2006 г., строежът му официално започва през март и трябва да приключи до септември. Официалното откриване е планирано за края на 2008 г./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.