1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов хербицид от Corteva AgriScience™ в слънчоглед срещу широколистни плевели

Нов хербицид от Corteva AgriScience™ в слънчоглед срещу широколистни плевели

Хелиантекс се прилага с Виволт

Corteva AgriScience™ внедрява в практиката нов хербицид - Хелиантекс™ на база най-новото активно вещество, което е открито и внедрено в практиката от Corteva AgriScience™ - Арилекс от нова химическа група. Хербицидът е с пълно системно действие, което има изключителното предимство да се абсорбира, както от листата, така и от корените на плевелите и по този начин да се гарантира 100% ефект срещу контролираните плевели.

Хелиантекс™ е във формулация суспензионен концентрат на водна основа. Хербицид с подобрени екологични и токсикологични параметри. Прилага се в много ниска доза - 4,5 мл/дка, заедно с прилепителя Виволт™90. Количеството е еквивалентно на 0,3 грама активно вещество на декар. Активното вещество Арилекс е внедрено при хербицидите Белкар™ при рапица и Квелекс® при житни.

Прилага се вегетационно, след поникване на плевелите и след поникване на културата, но трябва да се спазва минимална фаза на слънчогледа във втора двойка същински листа или 3-4-и лист на слънчогледа. До фаза бутонизация има един много широк прозорец на приложение.

Хелиантекс™ контролира: Бутрак (Bidens Tripartita L.), Див коноп (Canabis sativa-roderalis), Канадска злолетница (Erigeron bonariensis), кръстоцветни плевели, като Див синап (S. arvensis) и Дива ряпа (Brassica rapa).

Какви ползи има при употребата на хербицида? Той е с много бърз инициален ефект. Абсорбира се за час-два, след което развитието на плевелите спира.

Хелиантекс™ контролира още един проблемен в практиката плевел - Бяла куча лобода (Chenopodium album L.). Досега плевелът се контролираше с хербициди на база трибенурон-метил и имазамокс, но трябваше да се пръска в ранни фази, докато предимството на Хелиантекс™ е, че може да се пръска дори при 20-30 см височина на плевела.

Хелиантекс™ е ефективен и срещу Амброзия (Ambrosia artemisiifolia).

Хелиантекс™ е добре да бъде прилаган самостоятелно без да бъде смесван с други хербициди. Изключение прави хербицид на база трибенурон, където ще има подсилващо действие срещу паламида и би могла да се развие в Експрес технологията, обясни Иван Дражев, маркетинг мениджър в Corteva Agriscience™ за Балканите и продуктов мениджър семена за България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.