1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нови огнища на африканска чума в Полша

Нови огнища на африканска чума в Полша

Растат притесненията на стопаните в съседна Германия

В Полша вирусът на африканската чума по свинете настъпва на Запад. Това става ясно от съобщение на властите във Варшава.

На границата между Лодзкото и Куявско-Поморското войводство бяха открити две диви свине, заразени с болестта. Досега тези региони бяха пощадени от чумата. Земеделското министерство е силно притеснено, тъй като западните части на страната са центрове на свиневъдството. Заради големите поголовия във фермите опасността от бързо разпространение на заразата е огромна. По данни на Националния съюз на свиневъдите в тези региони средната гъстота на свинете е между 65 и 140 на всеки 100 хектара, докато на Изток на същата площ се отглеждат средно по 15 животни.

За периода между 25 март и 5 април тази година ветеринарните служби в Полша са регистрирали 90 нови случая на болни от чумата диви свине. С това общият брой от началото на годината е нараснал на 784.

Растат притесненията и на стопаните в съседна Германия, показва наскоро проведена онлайн-анкета, поръчана от голяма застрахователна компания. Близо половината фермери са на мнение, че рискът болестта да достигне страната е "по-скоро голям" и "голям", докато 28 на сто смятат, че опасността е "малка" или "по-скоро малка". Учудващото в случая е, посочват анализаторите на анкетата, че само 9 процента от запитаните виждат реална заплаха за собственото поголовие. Застраховки срещу щети, нанесени от болестта, са сключили малко повече от половината участници в допитването. Близо всеки пети фермер посочва, че в случай на зараза в стопанството ще се откаже напълно от свиневъдството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.