1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нови огнища на птичи грип в Холандия и Швеция

Нови огнища на птичи грип в Холандия и Швеция

Първи случай на болестта във Франция

Нови случаи на птичи грип в Холандия и Швеция. Болестта e регистрирана и във Франция. Земеделското министерство на страната съобщава за открити мъртви диви патици близо до град Кале.

Става дума за 20 птици, заразени с щама H5N8, които са били умъртвени по хуманен начин. Заради разпространението на птичия грип в съседни страни, френското правителство издаде преди дни строги предписания и мерки за биосигурност, които да предотвратят епидемия в страната.

В края на миналата година Франция понесе значителни щети заради множество случаи на птичи грип от щама H5N1. Тогава беше забранен износът на живи кокошки и яйца от големи региони в югозападната част на страната. Сегашните предпазни мерки целят да се избегне повторение на ситуацията.

В Холандия огнище на птичи грип е открито във ферма на 70 км западно от Амстердам. Други три стопанства са под наблюдение. Здравните власти са забранили транспортирането на домашни птици в радиус от 10 км. Кокошки-носачки са били засегнати от птичи грип и в Швеция. Болестта е била регистрирана в югозападната част на страната. Всичките 200 000 кокошки ще бъдат умъртвени. Припомняме, че птичи грип беше регистриран при домашни и диви птици в десет европейски страни - в Дания, Швеция, Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Холандия, Полша, Русия и Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.