1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нови продукти на Екофол АД за оптимално хранене на рапицата

Нови продукти на Екофол АД за оптимално хранене на рапицата

Есенният етап от развитието на рапицата е времето, когато се третира задължително срещу плевелите и при нужда срещу насекоми и болести

Есенният етап от развитието на рапицата е времето, когато се третира задължително срещу плевелите и при нужда срещу насекоми и болести. Едновременно с това, опазването на рапичните растения от измръзване е основна грижа през есенно- зимния период.

Целта на доброто хранене в този етап от развитието на рапицата е намаляване процента на слабите и стресирани растения и успешно преодоляване на неблагоприятните условия.

Доброто презимуване може да осигури чрез използването на двата специализирани продукти - ЦИНАК и FORCE.

ЦИНАК- специализиран продукт за укрепване и подобряване зимоустойчивостта на рапицата

ЦИНАК се прилага листно във фаза 2-6 лист от развитието на рапицата (това е сравнително дълъг период и позволява избор на подходящи метеорологични условия за влизане в посевите). Дозата е 80- 100 мл/дка.

Добре формираната през есента розетка е необходимо условие за успешното презимуване на рапицата. Средноденонощните температурни амплитуди не винаги създават условия за доброто вкореняване на културата. Приемането на Цинк и микроелементи от почвата е енергоемък процес, който изтощава нежните растения. Подадени листно, чрез ЦИНАК, хранителните елементи бързо се абсорбират от листата и спомагат за по-доброто вкореняване. Повишава се и съдържанието на пластични вещества в листата. Укрепналите рапични растения са по-студоустойчиви.

ЦИНАК регулира развитието на младите рапични растения чрез подаване на точно тези хранителни елементи, които са необходми на растенията и чиято липса би ги направила по- крехки и податливи на измръзване. При спазване дозите на употреба, ЦИНАК е смесим и съвместим с хербицидите, регистрирани за рапица. ЦИНАК е смесим и съвместим и с препаратите, които имат фунгицидно действие и регулират растежа, но не хранят растенията. Съвместното приложение гарантира правилно хранене и ефективна борба с неприятелите.

new_picture_120
  • След третирането с Цинак коренът формира разклонения с по-голяма дължина (5-15%) и общото тегло на корена се увеличава с 15-20%. Благодарние на това има по-добро вкореняване. Рапичните растения придобиват по-висока зимо и студоустойчивост.
  • Подтиска се развитието на вегетативната маса и се скъсяват междовъзлията - това води до повишаване зимоустойчивостта на растенията.
  • Листата на растенията се уплътвяват и се увеличава съдържанието на пластични вещества и захари в тях. Това е предпоставка за по-добро презимуване

FORCE- балансиран комплексен кристален тор- за листно приложение

Когато почвеният анализ е показал съществена липса на микроелементи, се препоръчва използването на комплексния тор FORCE. Както всички кръстоцветни култури, така и рапицата е отзивчива на торене с микроелементи - бор, сяра, манган, магнезий, молибден, цинк и др.

new_picture_1_123
  • FORCE съдържа бор, манган, молибден, магнезий и сяра в оптимално съотношение. Съставът на FORCE е специално подбран, за да се гарантира правилното хранене на рапицата. Препоръчва се внасянето му през есента (във фаза розетка) или през пролетта (до фаза бутонизация).
  • FORCE позволява на растенията да презимуват по-успешно и да се възстановят по-добре през пролетта, да се осигури по- добър воден режим, обмяна на веществата, по-висок добив и съдържание на масло в семената. Ефектът от използването на сложни минерални комплексни торове, обогатени с бор, магнезий, манган, молибден, мед и сяра при рапицата е много голям.
В добре храненото растение се залагат повече шушулки. Небалансираното хранене (само с азот) може да доведе до прерастване, без да доведе до формирането на повече генеративни органи.

ЦИНАК и FORCE се произвеждат от Екофол АД по лиценз на Essex Agro Supplies Ltd USA.

Информация за регионалните дистрибутори и консултации на телефони:
0601/623 71, 0887 385 079, 0887 744 755, 0887 915 510, www.ecofol.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.