1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ново замърсяване на река Дунав е регистрирано в района на Видин

Ново замърсяване на река Дунав е регистрирано в района на Видин

 

В 9.10 часа тази сутрин в Басейнова дирекция е получен сигнал от дежурен в Гранична полиция – Видин, че в района на Речна гара Видин, при километър 790, са забелязани петна от нефтопродукти, от Басейнова дирекция Плевен. Разливът е с размери около 15-20 м2 и е преминал на около 200-300 метра от българския бряг.
Тази сутрин сигнал за замърсяване с нефтопродукти е постъпил и в района на Речна гара - Русе, казаха още от Басейнова дирекция. Информацията е била подадена от дежурния на "Морска администрация" - Русе. Направената проверка показва, че в този участък на реката има разкъсани петна от нефтопродукти – от бреговата ивица до средата на реката. На територията на Никопол, Гулянци, Белене и Сомовит не са забелязани следи от замърсяване.
Басейнова дирекция-Плевен изпрати предупредително писмо до Дирекция "Морска администрация" Лом с разпореждане да бъдат установени всички плавателни съдове, преминали тази нощ през участъка от километър 790 до километър 845, с цел да се установи източникът на замърсявяне.
Експертите от дирекцията са в непрекъсната връзка с подразделенията на Гражданска защита, Гранична полиция, РИОСВ, Регионалните лаборатории към Изпълнителна агенция по околна среда, с цел координация на всички действия при наличие на замърсяване./focus-news.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.