1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. НПО изпращат пълния списък с предложенията за Натура 2000 в ЕК

НПО изпращат пълния списък с предложенията за Натура 2000 в ЕК

 

До началото на следващата седмица, заедно с други български неправителствени организации, WWF ще изпрати на Европейската комисия пълния списък с места за мрежата Натура 2000, заедно с цялата научна документация и картен материал.

Така европейските институции ще са наясно кои места е отстранило от списъка българското правителство, въпреки че отговарят на критериите за европейската екологична мрежа Натура 2000.

Все още няма официално решение на българското правителство кои места смята да изключи от мрежата Натура 2000 по ненаучни критерии, но според информациите предстои това да се направи до края на месеца.

Стана ясно, че на заседание на Съвета на управляващата коалиция в понеделник е било прието предложението на депутата от НДСВ доц. Борислав Великов в Министерския съвет да бъде внесен проект, който изважда Стара планина над Берковица от Натура 2000. Освен това в края на миналата година отново Съветът на тройната коалиция реши да предаде документация за екологичната мрежа за възможно най-минималния процент от територията на страната – около 23%.

Междувременно, с жива верига недоволни граждани, които протестират срещу информационното затъмнение и начина на изготвяне на проекта за защитени зони в европейската екологична мрежа Натура 2000, блокираха днес за около 20 минути пътя край Разлог на разклона за туристичестките зони Бетоловото и Катарино.

Струпаните около пътя около 200 тежкотоварни камиони, автобуси и строителни машини не преградиха пътя, както бе обявено предварително, но това спонтанно направиха гражданите. Те не се вслушаха в призивите на местни ръководители и представители на полицията да не предприемат блокада на шосето, а да изчакат резултатите от насрочената за утре - 10 януари, работна среща в Благоевград. За нея съобщи минути преди това на митинг пред читалището в Разглог и областният управител на Благоевград Владимир Димитров.

В срещата ще участват заместник-министри и други отговорни представители на Министерството на околната среда и водите, които ще представят програмата Натура 2000. На обсъждането бяха поканени и представители на инициативния комитет на протестиращите в Разлог. Според областния управител и кметовете на Разлог и Банско Любен Татарски и Александър Краваров не могат да се вземат такива важни решения за развитието на района, без да се чуят населението и на регионалните и местните власти. Хората от разложкия регион са притеснени, че с прилагането на проекта Натура 2000 ще се предизвика безработица, ще спре икономическото развитие на района и израстването му като перспективен туристически център.

Огласена бе декларацията на гражданския инициативен комитет, който организира днешния протест. Д-р Радко Тумбев - председател на общинския съвет в Разлог информира за решенията на второто извънредно заседание на съвета днес за проекта Натура 2000. В тях се правят конкретни предложения за изключване на територии от района от тази програма.

Сред изказалите се в подкрепа на исканията на хората от района бяха кметът на Добринище Иванка Бонкина и Кирил Войнов от сдружението "Зелен алианс"./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.