1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Няма следи от замърсяване на река Дунав, показват проверки на Басейнова дирекция

Няма следи от замърсяване на река Дунав, показват проверки на Басейнова дирекция

 

По информация на дежурния към Морска администрация – Сомовит тази сутрин няма следи от замърсяване на река Дунав. Не са забелязани следи от замърсяване с нефтопродукти и от Общинските съвети за сигурност на територията на Плевен, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов и Русе днес. Това съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция Плевен.
Дирекцията изпрати нови предупредителни писма вчера до Общинските съвети за сигурност в Никопол, Белене, Свищов и Русе да се следи с повишено внимание състоянието на водите на р. Дунав. Предупредително писмо за повишено внимание към водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, разположени в близост до р. Дунав, е изпратено и до Водоснабдителното дружество в гр. Свищов. Изпратени са писма и до Изпълнителна агенция "Морска администрация" в градовете Лом и Русе във връзка с компетенцията им за контрол по опазване на р. Дунав от замърсяване от кораби - да бъдат предприети необходимите действия от тяхна страна за изясняване на източника и причините за замърсяването. Басейнова дирекция "Дунавски район" продължава да следи състоянието на река Дунав и е в готовност за предприемане на действия в съответствие с компетенциите си за гарантиране сигурността на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на населението, разположени в близост до р. Дунав, както и за намаляване последствията от замърсяването.
По данни на Общински съвет по сигурност - Никопол вчера следобяд замърсяването е достигнало до територията на Никопол, но вече е било разкъсано на отделни петна, забелязващи се на 150 – 200 м навътре в реката към румънския бряг, като най-вероятно става въпрос за замърсяване с корабно гориво./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.