1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Обеззаразете складовите помещения и зърното преди съхранение

Обеззаразете складовите помещения и зърното преди съхранение

Тализма - дълготрайна защита, ефикасно действие, широко приложение

Време е за Тализма. Благодарение на продукта, зърното ще бъде непокътнато от неприятели. Тализма е част от портфолиото на UPL – компанията, която винаги гледа напред.

Продуктите Тализма са иновативни и се предлагат в 2 формулации: Тализма ЕК е емулсионен концентрат за стандартна работа, предназначен както за употреба в плоски складове за дезинсекция преди съхранение на зърното, така и за директна работа в силози. Тализма УЛ е за ултрамалообемно третиране, предназначен за директно третиране на зърно в силози.

Как работи Тализма? Много лесно. Но за да разберем това, отиваме при един от големите зърнопроизводители у нас, обработващ около 40 хил. дка земя в софийското село Кривина. Той е решил проблема си със складовите неприятели, като е избрал да работи с Тализма УЛ. Виждаме, че за целта е необходима остановка с помпа и дюза, като идеята е всяко едно зрънце да бъде обработено с препарата.

тализма

Когато зърното пристигне в базата за съхранение, то попада в разтоварището, където е монтирана дюза, от която постъпват сгъстен въздух и Тализма УЛ и така направеният факел фино опръсква постъпващите в редлера семена, които ще бъдат съхранявани следващите 6 месеца без вредители. Тализма УЛ се осигурява от резервоар с помпа и тръба.

Сърцето на технологичния процес за третиране с Тализма в силози е в контролера. Дозата автоматично се задава – тя е 42 мл/т зърно, като се следи постъпващото в силозите зърно да е 48 т/ч. Най-важна е дозата, която да е контролирана съобразно изискванията и препоръките на UPL. Има и висока доза на приложение - 84 мл, когато е необходимо да съхраним продукцията повече от 1 година. Тализма трябва да се размеси с вода 490 мл за половин литър работен разтвор на тон зърно.

Веднъж обработено с Тализма, независимо дали е ЕК или УЛ формулация, зърното е предпазено чисто от складови неприятели от 6 до 18 месеца.

С УЛ формулацията по-лесно се работи в силози, защото не се разрежда. ЕК формулацията може да се използва както в силози, така и в плоски складове. Само 1 ден след обработка на зърното, то може да бъде търгувано, давано за храна на животните или карано на мелници за брашно или за пивоварната промишленост.

Едно от най-важните предимства при директна работа в плоски складове с Тализма ЕК е това, че освен пълния набор от складови неприятели продуктът напълно се справя със зърнения бръмбар, който трудно се контролира от други продукти. Тализма не мирише и това улеснява работата на операторите. Тези продукти се употребяват разнообразно и имат много регистрации. Неслучайно Пловдивски панаир през 2017 г. на изложението Агра награди фирмата за разработка на иновативен продукт в растителната защита.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.