1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Очаква се до 4 млн. тона производство на пшеница у нас

Очаква се до 4 млн. тона производство на пшеница у нас

Жътвата ще се забави с десетина дни

Във всички райони на страната жътвата на пшеница ще се забави с около десет дни заради хладната и влажна пролет, коментира зам.-директорът на ДЗИ – гр. Ген.Тошево д-р Николай Ценов. Очакваните нива на търговия на зелено със зърно са по-високи от миналогодишните. Според него, до момента има предпоставки и за по-високо качество на хлебното зърно. На този етап очакванията на фермерите са за добра реколта, те са оптимисти и са извършили всички дейности на полето с желание и ентусиазъм, коментира д-р Ценов.

В Североизточна България и Лудогорието посевите с пшеница са в много добро състояние. В момента житото се налива при идеални условия – хладно и влажно време, липса на вредна житна дървеница. Налице са всички предпоставки за високо качество на зърното. Въпреки че в страната има около 1,500 млн. дка по-малко посевна площ с жито в сравнение с миналата година, се очаква нивото на общото производство да бъде или на нивото на миналогодишното, или малко по-добро. Това означава между 3,800–4 млн. тона. т.е. добивите ще бъдат малко по-високи, коментира още д-р Ценов.

Условията в момента дават възможност за разгръщане на пълния потенциал на всеки сорт пшеница. Конкретните добиви обаче зависят изцяло от агротехниката, приложена от земеделските стопани в полетата им, подчерта и.д. директор на Добруджанския земеделски институт – гр. Ген.Тошево доц. д-р Иван Киряков. При всички положения обаче има заложени добиви между 400 и 600 кг от декар пшеница.

Според земеделските производители, забавянето на жътвата ще позволи на пшеницата да налее по-добре класовете си. Стартовите цени на новата реколта вече са ясни – около 350 лв. за тон пшеница и 850–900 лв. за тон рапица. Повечето фермери от Добруджа обаче са категорични, че няма да сключват сделки на зелено.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.