1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Одобриха обхвата на "НАТУРА 2000"

Одобриха обхвата на "НАТУРА 2000"

 

109 защитени зони за опазване на птиците или 16 % от територията на страната, както и 15 на сто от територията или 196 зони за местообитанията ще бъдат включени в европейската екомрежа "НАТУРА 2000". Това решиха лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии БСП, НДСВ и ДПС, които обсъдиха обхвата на защитените зони.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров представи снощи пред Съвета на коалицията вариантите на обхвата на зоните за птиците и местообитанията, които бяха подготвени въз основа на решенията на Националния съвет по биологично разнообразие. В страните от Евросъюза средният процент на защитени зони за местообитанията е 12 %, а за птиците е 9,6 на сто.

Включването на съответни територии в "НАТУРА 2000" не променя собствеността върху земи, гори и водни площи. Няма и изрични забрани за строителство или други видове дейности в местата по "НАТУРА 2000". На проектите ще бъде правена специфична оценка на въздействието, което биха оказали върху опазвания в защитената зона вид. Предвижда се тази оценка да бъде етап в обхвата на екологичната оценка или оценка за въздействието върху околната среда.

Списъкът със защитените зони за местообитанията ще бъде представен за съгласуване в Еврокомисията и едва след одобрението му ще започне обявяването на зоните. След решение на правителството списъкът със защитените зони за птиците ще бъде обнародван в "Държавен вестник", а след това ще започне обявяването на всяка зона поотделно със заповед на екоминистъра. В едномесечен срок от обявяването на проекта заинтересованите лица ще имат право да представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения.

Екоминистерството ще продължи разяснителната кампания за обхвата на защитените зони и дискусиите по темата. Водещи принципи щели да бъдат прозрачността и яснотата на критериите при издаване на заповедите за защитените зони от министъра на околната среда и водите и високата степен на ангажираност на всички институции, които имат отношение към определянето на режима в защитените зони.

На предишното си заседание правителството отложи решението си за обхвата на "НАТУРА 2000" заради протестите на десетки природозащитни организации, които настояват 34 % от територията на страната да попадне в екомрежата. От НДСВ обаче поискаха 15 на сто от територията да е в "НАТУРА 2000", за да не се попречи на развитието на бизнеса.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.