1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Огнище на антракс в Казахстан

Огнище на антракс в Казахстан

Търговски партньори в рамките на Евразийския икономически съюз са изразили опасения за доставките на месо

Антракс отне живота на двама души в Казахстан, други седем са били настанени в болница. Правителството предприема мерки за повишаване на санитарната сигурност - ще бъдат закупени ваксини срещу болестта, продължават и проверките във фермите.

Огнището е възникнало в близост до малко село, където са били закопани болни животни. Предполага се, че говеда, които са пасли в района, са се заразили.

Антраксът има способността да се съхранява в почвата в продължение на повече от сто години. Първите случаи на антракс са регистрирани в Казахстан преди няколко десетилетия. Очаква се ситуацията в страната да се подобри чак през 2017-та година.

Търговски партньори в рамките на Евразийския икономически съюз са изразили опасения за доставките на месо. Киргизстан е обявил засилени  ветеринарни проверки по границата. Русия е отказала пратки от Казахстан. Износът на говеждо месо е от решаващо значение, тъй като страната влага значителни средства в сектора. Целта е експортът да достигне 100 000 тона през следващите няколко години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.