1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ограничаването на фузариума не е трудно

Ограничаването на фузариума не е трудно

За да не се развие фузариумът в зърното, което е на склад, трябва да се вземат мерки складовете да се поддържат абсолютно сухи

 

Още от началото на юли фермерите и собствениците на складове за съхранение на зърно бяха длъжни да обърнат най-сериозно внимание на реколтата, която трябва да съхраняват след прибирането. Във връзка с появата на фузариум в есенните посеви проблемът беше обсъден още по време на деня на пшеницата, организиран от  Областната служба за съвети в земеделието в община Лом.

За това как да се реагира при прибрано заразено с фузариум зърно говориха научни работници от Добруджанския земеделски институт, от Института по генетични ресурси в Садово и от фирми, които снабдяват производителите с препарати за растителна защита. Както припомни специалистката по растителна защита Тодорка Кръстева в страната ни е имало подобна ситуация в далечната 1970 год. И тогава е имало масова поява на фузариума, но няма случаи на отровени животни, а не дай Боже и на хора. Както подчерта Кръстева, нужно е да се вземат адекватни мерки, така че заразата може напълно да бъде ограничена.

На всеки зърнопроизводител и специалист е ясно, че болното зърно е по-леко от здравите зърна. Това налага тази година да се използва технологията на издухване - машините, които се инсталират, трябва да бъдат настроени на максимален дебит на въздуха. Издухване трябва да се прави и при почистване на семената чрез семечистачните машини. За да не се развие фузариумът в зърното, което е на склад, трябва да се вземат мерки складовете да се поддържат абсолютно сухи.

Според Тодорка Кръстева, след обработка с препарата Витавакс, семената от пшеницата, които имат до 5 процента нападение от фузариум, могат да бъдат ползвани и в есенната сеитба. А това ще облекчи финансово производителите, които имат да сеят големи площи./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.