1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Омбудсманът ще изрази становището си за „Натура 2000”

Омбудсманът ще изрази становището си за „Натура 2000”

 

Омбудсманът Гиньо Ганев ще обяви днес на пресконференция официалното си становище за процедурата по въвеждането на европейската екологична мрежа "Натура 2000", съобщиха от институцията.

Сред констатациите в становището му са "незачитане на социалните, икономическите и регионалните фактори при определяне на границите на защитените зони, допуснати прояви на лоша администрация и недостатъчен контрол при управлението на този процес", се посочва в съобщението.

Омбудсманът ще внесе чрез председателя на Народното събрание законодателни предложения по Закона за биологичното разнообразие, с които се въвежда изискване за обществено обсъждане на подобни въпроси и възможност за обжалване на актовете на министъра на околната среда и водите, с които се определят защитените зони. Тези предложения произтичат от многобройните срещи и дискусии на омбудсмана с граждани, граждански сдружения, кметове и общински съвети, научни дейци, експерти и специалисти в областта на устойчивото развитие и опазването на околната среда, се отбелязва в съобщението./darik.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.