1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Опасните химични вещества - риск за околната среда

Опасните химични вещества - риск за околната среда

Информационният лист за безопасност съдържа данни за токсичността на веществото или препарата при контакт с биологични индикатори

 

Опасните химични вещества и препарати, към които се отнасят тези за растителна защита, както и минералните торове, от гледна точка на влиянието върху околната среда се разглеждат от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати. Именно в посочения закон тези химични вещества и препарати се класифицират по категории на опасност. Темата за опасните химични вещества като риск за околната среда беше представена в рамките на проведения вчера семинар, организиран от Областната служба за съвети в земеделието. В него участваха земеделски производители от цялата Плевенска област.

Лекторите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен поясниха на присъстващите, че всяко химично вещество или препарат, което се класифицира като такова по смисъла на закона, трябва да е съпроводено със специализирана информация за професионалния потребител, която е отразена в Информационен лист за безопасност. Той се създава и разпространява от производителя, вносителя или доставчика.

Информационният лист за безопасност задължително се предоставя на български език безплатно преди или по време на първата доставка. При промяна на състава на веществото, препарата или при наличие на нова информация задължително се извършва актуализация. В информационния лист за безопасност се съдържа следната информация: състав на препарата, описание на опасностите, мерки при аварийно изпускане, начин на съхранение и мерки за опазване на околната среда. 
Мерките за опазване на околната среда се разглеждат по отделни компоненти - за повърхностни и подпочвени води и почва. 

Информационният лист за безопасност съдържа данни за токсичността на веществото или препарата при контакт с биологични индикатори - риби, почвени микро- и макроорганизми, птици и пчели./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.