1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Осъдиха производител на хербицид в САЩ да плати 80 млн. долара

Осъдиха производител на хербицид в САЩ да плати 80 млн. долара

От компанията ще обжалват присъдата

Нов удар за производителя на хербицида глифозат в Съединените щати. Шестчленният съдебен състав в съда в Сан Франциско реши, че компанията трябва да плати обезщетение в размер на 80 милиона долара на ищеца Едуин Хардеман.

Според съдебните заседатели адвокатът на Хардеман още в първата част на процеса е доказал, че препаратът е до голяма степен виновен за раковото заболяване на ищеца. През втората част трябваше да се определи обезщетението, което той да получи. Присъдената сума се състои от 5,3 милиона обикновено обезщетение и 75 милиона долара наказателно обезщетение.

От фирмата производител съобщиха, че ще обжалват присъдата, тъй като смятат, че 40 години употреба на глифозат са показали, че веществото не предизвиква ракови заболявания. Компанията не се притеснява и от факта, че делото Хардеман може да се превърне в прецедент и да послужи за пример при останалите заведени дела. "Всеки процес трябва да се разглежда по отделно и на базата на съответните условия", се казва в съобщение на централата на компанията.

Случаят с Едуин Хардеман е вторият, при който производителят на глифозат беше осъден да плати голямо обезщетение. През август миналата година Дуейн Джонсън получи 78 милиона долара. В момента пред американски съдилища са заведени общо 11 200 подобни иска от фермери и градинари, които обвиняват хербицида за свои заболявания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.