1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Осми международен форум по хексахлорхексани и пестициди се открива днес

Осми международен форум по хексахлорхексани и пестициди се открива днес

За участие са регистрирани 150 участници от 40 страни

 

Председателят на Народното събрание Борислав Великов и министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще открият в 9 часа Осми международен форум по хексахлорхексани (НСН) и пестициди, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Тридневният форум е на тема "Състояние и съвременни технологии за решаване на проблемите със залежалите пестициди в страните от Централна и Източна Европа, кавказките и централноазиатските държави" и ще се проведе в Лесотехническия университет – София, бул. "Св. Климент Охридски" № 10.

За участие са регистрирани 150 участници от 40 страни. Доклади ще изнесат представители на Комисията по околна среда на Европейския парламент, на Европейската комисия и Световната банка, Джон Файген – директор на Международната асоциация по HCH и пестициди, проф. Иван Атанасов – директор на фондация"Институт за устойчиво развитие", проф. Константин Терице от Агенцията по околна среда на Германия.

Основни цели на конференцията са: Подкрепа на международни и национални институции за създаване на Фонд "Програма за източноевропейските и централноазиатските държави по залежали пестициди" и действаща мрежа за приложението на Стокхолмската конвенция с оглед на пълното елиминиране на заплахата от тях през следващото десетилетие; Анализ на ситуацията със залежалите пестициди в България чрез широко участие на представители от правителствени институции, изследователски институти, неправителствени организации, производствени и инженерингови организации; Решенията на проблема за балканските страни; Дискусия и представяне на състоянието в Европейския парламент и Европейската комисия по опазване на околната среда; Обмен на информация за трансфер на технологии за унищожаване и съхранение на залежали пестициди, свързани с приложението на Стокхолмската конвенция за устойчиви органични замърсители /POPs/; Обсъждане на инициативи и национални проекти или планове за действие за бързо решаване на проблемите със залежалите пестициди.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.